SUPER BEAST by Gijs van Lith

23 June - 23 July 2018
Overzicht

‘SUPER BEAST’ is de eerste solotentoonstelling van Gijs van Lith voor MPV Gallery Knokke. De tentoonstelling is gecureerd door Majke Hüsstege Projects.

Van Lith’s nieuwste serie werk gaat in op de relatie tussen proces en voltooid werk door niet alleen de voorkant maar ook de achterkant van het schilderij als voltooid werk te tonen. Tegelijkertijd is het een weergave van zijn atelieratmosfeer; de vrijheid die hij zichzelf toestaat om niet te onderscheiden en zijn oordeel over wat er is gecreëerd te reserveren tijdens zijn schilderswaas. Of zoals in zijn eigen woorden ‘beast mode’.

 

OVER GIJS VAN LITH
Gijs van Lith, geboren in 1984, volgde zijn kunstopleiding aan de kunstacademie AKV St Joost in ’s-Hertogenbosch (NL). Na zijn bachelorsdiploma haalt hij enkele jaren later zijn master’s degree aan dezelfde academie en vestigt hij zich als autonoom kunstenaar. Het werk van Gijs van Lith wordt al snel opgemerkt in de artistieke wereld; meerdere malen wordt de kunstenaar genomineerd voor aanmoedigingsprijzen voor jonge kunstenaars en in 2009 wint hij de Thieme Art Young Talent Award. Inmiddels krijgt zijn werk ook internationale bekendheid en wordt het opgenomen in nationale en internationale particuliere en bedrijfscollecties.

In het werk van Gijs van Lith staat het ontstaansproces van het kunstwerk centraal, waarin de keuze van schildersmaterialen en de werkwijze een voorname rol spelen. Ook het materiaal van de drager van een schilderij acht Van Lith net zo belangrijk als de materie waarmee gewerkt wordt. Zo kan bijvoorbeeld de structuur van een raster waarop hij schildert mede bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. De onderlegger van het werk gaat zo een wisselwerking aan met de verschillende aspecten van het artistieke proces: verfstoffen, compositie, kleuren en, niet onbelangrijk, de wijze van werken. Van Lith schildert laag na laag, maar krabt en schuurt ook weer weg, regelmatig ‘tot op het bot’, waardoor de huidstructuur van het doek kraters en holen, ophopingen en gaten kan gaan vertonen. Daarnaast is het werk feitelijk pas af als de kunstenaar de plaats kiest waar het uiteindelijk getoond kan worden. De locatie van het kunstwerk speelt een belangrijke rol om tot de uiteindelijke ervaring ervan te komen. Lichtval, wanden, hoeken en doorgangen in de ruimte zijn daarin mede bepalend.